Nieuwsflits Juni 2022

Twee belangrijke items die deze maand ter besluitvorming voorliggen in de Tweede Kamer.


Helma Neppérus heeft haar licht laten schijnen op de Voorjaarsnota. In een extra Nieuwsflits gaat ze in op de gevolgen voor senioren. Het is heel goed dat de AOW toch de komende jaren weer gewoon gaat meestijgen met het minimumloon. Buitengewoon jammer is het dat een aantal posten die gebruikt worden voor de dekking vooral senioren en oudere ondernemers raken. Bijvoorbeeld het laten vervallen van de regeling Inkomensondersteuning AOW en de fiscale oudedagsreserve, de fiscale regeling die het voor ondernemers mogelijk maakt een pensioen op te bouwen. De mogelijkheid van opbouw wordt gestopt, de afbouw van de opgebouwde reserve mag straks heel geleidelijk. Zie ook onze speciale editie van de Nieuwsflits. In het gesprek met onze woordvoerder Pensioenen/AOW in de Tweede Kamer Bart Smals, hebben we tijdens ons gesprek op 23 mei (zie verder in deze Nieuwsflits) deze zorg ook gedeeld.


Over het onderwerp Pensioenen zijn we de afgelopen maanden via expertsessies zeer regelmatig met elkaar in gesprek gegaan en onlangs nodigde Bart Smals ons uit in de fractiekamer om nog een laatste keer met elkaar de inzichten te delen. Er zijn veel vragen en antwoorden gewisseld, maar het gaat hier dan ook om een enorm grote stelselwijziging die iedereen aangaat. Wij kunnen niet in de toekomst kijken en dat maakt ons onzeker, “is het goed, gaat het goed, wat gaat het voor mij betekenen, wie zit er voor mij aan tafel, bij wie kan ik mijn zorgen/bezwaren kwijt?”. Wij hebben ons als Netwerk maximaal ingespannen (en blijven dat doen) voor een goed resultaat.

Natuurlijk raakt het alle generaties, alleen wij senioren hebben niet meer de jaren om het tekort, dat ontstaan is wegens het o.a. niet indexeren van de pensioenen, in te lopen. Een voordeel dat de jongere generatie wel heeft. Met het fundament dat de senioren jarenlang onder de huidige samenleving hebben gelegd, mag en moet hier daarom wel rekening mee worden gehouden.